Diş Hekimi Maaşları 2020 Ne Kadar?
Diş Hekimi Maaşları 2020 Ne Kadar?
Diş hekimliği ilgili fakültelerden mezun olduktan sonra devlette ya da özel sektörde çalışma imkanına sahip olan bir meslektir. Diş hekimleri için DUS adı verilen "Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı" bir sınav söz konusudur. Bu sınava giren ve kazanan kişiler diş hekimliği uzmanlığı tamamlayabilmektedir. Diş hekimleri uzman kadrolarına atanabildiği gibi DUS sınavına girmeden de atamalar söz konusu olabilmektedir. Bulunan konum, uzmanlık gibi birçok etmene bağlı olarak diş hekimi maaşları farklılık göstermektedir.
Diş Hekimliği Kaç Yıl Sürer?
Son zamanlarda yaygınlaşmış olan diş hekimliği fakültesinin öğrenim süresi 5 yıldır. Diş hekimliği kazanan öğrenciler 5 yıllık bir öğrenim sonrasında diş tabibi olarak mezun olurlar. Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler özel sektörde ya da devlette iş imkanına sahiptir.
Diş Hekimi Ne Yapar?
Ağız sağlığı kişilerin önem verdiği konular arasında yer almaktadır. Diş hekimleri ağız sağlığı açısından diş çekimi, implant uygulanması, dolgu, kanal tedavisi gibi binlerce konuda tedavi vermeyi amaçlarlar. Kişilerin ağız sağlıkları ile ilgili sorunlarda tedavi programını düzenler, gerekli durumlarda uzmanlara yönlendirmeleri gerçekleştirirler. Operasyonlar ve aksiyonlar dahilinde kişilerin ağız sağlığı ile ilgili sorunlarına çözüm bulurlar.
Uzman Diş Hekimi Maaşı 2020
Diş hekimlerinin maaşları sanıldığının aksine çok yüksek değildir. Toplum normları içerisinde hak edilenden daha düşük maaşlara sahiptirler. Çalışılan sektör, görev yeri, nöbet sayısı gibi durumlar maaşta değişkenlik oluşturabilmektedir. Uzman diş hekimleri 3-5 bin Türk Lirasından 15 bin Türk Lirasına kadar geniş bir aralıkta maaş alabilmektedirler.
Sağlık Bakanlığı Diş Hekimi Maaşları
Diş hekimleri diplomalarıyla başvuru yaptıklarında devlet kadrolarına atanabilmektedirler. Diş hekimlerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde aldıkları maaşlar, döner sermayeler, nöbet paraları değişiklik gösterebilmektedir. 5 bin 750 TL'den 6 bin 500 TL'ye kadar değişen aralıklarda maaşlar söz konusudur. Diş hekimleri çalıştıkları yıla göre kıdem kazanmakta ve maaşları buna yönelik olarak değişiklik göstermektedir.
Diş Hekimi Maaşı
Diş hekimliği zanaat olarak bilinmektedir. İşçilik anlamında el yeteneği gerektiren, toplumca saygı gören bir meslektir. Maaşlar da yaptıkları işler ve yeterlilik doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Özel sektörde çalışan bir diş hekimi 3-5 bin TL bandında bir maaş alırken, devlette yeni işe başlayan bir diş hekimi 5,5-6 bin TL bandında maaş alabilmektedir.
Forum
Gerek diş hekimlerinin iletişimini sağlamak gerekse kişilerin diş hekimlerine danışmalarını sağlamak adına forumlar kurulmuştur. Forumlarda diş hekimlerinin maaşları, yer ve konum özellikleri, çalışma şartları konuşulmaktadır. Çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına görüşler belirtilmektedir. Hem öğrenciler hem diğer kişiler akıllarına takılan soruları net bir şekilde sorabilmekte ve yanıt alabilmektedirler. Forumlar bilgi paylaşımının olduğu ve kişilerin görüşlerini aktarabildikleri platformlardır. Diş hekimliği alanına ait forumlar bulunabildiği gibi genel forumlarda diş hekimliğine ait bölümler de söz konusu olabilmektedir.
Yeni Mezun Diş Hekimi Maaşları
Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan diş hekimleri gerek özel sektörde gerekse devlet bünyesinde iş sahibi olabilmektedir. Yeni mezun olan diş hekimleri 5,5-6 bin TL bandında maaş alarak devlette çalışabilmektedirler. Bu maaş zamlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca çalışılan yer bazında ele geçen para da değişken tutarda olabilmektedir. Döner sermayeden alınan paralar maaşa dahil değildir. Döner sermaye kendi içerisinde bir düzene sahip olup, nöbete, bakılan hasta sayısına, yapılan operasyon puanına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Diş Hekimi Maaşları Özel Sektör
Diş hekimleri açısından önemli bir gelir kapısı da özel sektördür. Özel sektörde kolaylıkla iş bulabilen diş hekimleri başlangıçta düşük gelirler elde etmektedir. Ancak isim yaparak, sabit hasta kitlesine sahip olarak maaşlarında artış yaşamaları da olasıdır. Özel sektör risk almanın önemli olduğu bir alandır. Kişiler hastalarına gösterdikleri ilgi kapsamında değer kazanmaktadır.
Diş hekimleri de özel sektör tercih ederek maaşlarında farklılıklar yaşayabilmektedir. Özel sektörde çalışıp bir uzman maaşı kadar maaş alan, hatta daha fazlasını alan diş hekimleri vardır. Deneyim ve iletişim özel sektörde çalışmak isteyen diş hekimleri açısından önemli bir yere sahiptir. 3-5 bin TL'den başlayarak 15-20 bin TL'ye varan tutarlarda maaşlarla karşılaşmak mümkündür.
Diş Hekimliği Maaşları Döner Sermaye
Döner sermaye hastaların devlet tarafından karşılanan ve hastaneye gelir olan tutar üzerinden bir hesaplama zincirine sahiptir. Yapılan operasyonlardan alınan puanlar, tutulan nöbet sayıları, bakılan hasta sayıları döner sermayeden ne kadar alınacağında önemli paya sahiptir. Bu değerler hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilmektedir. Döner sermaye açısından birçok değişken kriter söz konusu olup bir diş hekiminin aldığı döner sermaye parası 500 TL ile 7 bin 500 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Devlette Diş Hekimi Nasıl Olunur?
Fakülteden mezun olan diş hekimleri diplomaları ile Sağlık Bakanlığına başvuru yaparak devlette çalışmaya başlayabilirler. Diş hekimleri açısından önemli bir iş olanağı olan devlette çalışma, diş hekimlerinin ilk tercihi olmaktadır. Yeni mezun diş hekiminin devlette çalışarak alacağı maaş özel sektöre oranla daha fazla olmaktadır.
Diş Hekimliği kıyafetleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. www.labortekstil.com.tr